Fascia

De reden dat je paard niet uit elkaar valt.

Wat is Fascia?

Fascia (spreek uit als Faasia)  is één van de drie soorten bindweefsels die zich in een paardenlichaam bevind, het is ook de meest bijzondere vorm van bindweefsel.
Vroeger werd het slechts bestempeld als ‘ondersteunend’ en tijdens operaties en ontledingen werd het zonder pardon overgeslagen, want daaronder lagen veel interessantere weefsels. Inmiddels weten we gelukkig beter en blijkt fascia onmisbaar. Fascia is al het zachte weefsel wat het lichaam (zowel bij mensen als bij paarden) met elkaar verbindt. Het zit rondom de spieren, organen, pezen, ruggengraat, hersenen enzovoort..
Voor de beeldvorming, het is het witte/doorzichtige vlies wat om je kipfiletje zit. Het bevat veel vocht en is in 3 verschillende lagen in je paard aanwezig.

De onderhuidse fascia heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water, en het geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten.
De diepe fascia ligt dieper in het lichaam dan de onderhuidse fascia. Het maakt beweging van spieren mogelijk, en, net als bij de onderhuidse fascia, geeft het doorgang aan zenuwen en bloedvaten.
De verbindende fascia ligt tussen de diepliggende fascia en de membranen die rond de lichaamsholten liggen.

Wat doet Fascia?

ls je alles uit je lichaam weghaalt, behalve de fascia, zul je nog steeds herkenbaar zijn als jezelf. De fascia houdt het lichaam overeind.
De fascia heeft twee taken. De eerste is om er voor te zorgen dat het lichaam soepel kan bewegen. Het kan bijvoorbeeld schokken rond gewrichten opvangen, spieren in hun kapsel soepel laten glijden, en door de fascia wordt het bewegen van organen mogelijk. De tweede taak is het voorkomen en helpen genezen van blessures. Komt een spier in gevaar door bijvoorbeeld een verrekking, dan zal de fascia op die plek samentrekken om een grotere blessure te voorkomen.
 
Wat kan er gebeuren met de fascia?
Fascia kan op vele manieren beschadigd raken; gewoon door het leven en bewegen, operaties en stress. Deze dingen, of een combinatie daarvan, kunnen er voor zorgen dat de fascia verkrampt en de flexibiliteit en beweging wordt beperkt om het lichaam te beschermen. Op die plek worden afvalstoffen vastgehouden en er treedt verzuring op.
Hoewel de fascia sterker worden, kunnen ze daardoor ook de structuren die zij beschermen benadelen, er treedt bijvoorbeeld een overgevoeligheid op in de spieren of een of meer organen kunnen niet meer helemaal goed functioneren. Wanneer spieren vastzitten, zal ook de omhullende fascia op spanning komen, deze wordt daardoor strak en stug en zorgt voor extra gevoeligheid en druk op de spieren en zenuwen.
Verder kan spanning op de fascia de nier- en darmfuncties verstoren en zo problemen geven met het afvoeren van afvalstoffen.
 
Vaak zien we dat de fascia niet meer helemaal terug in zijn oude vorm terug komt (verkleefd), ook al is de blessure volledig genezen.
Doordat het lichaam gaat compenseren worden deze verklevingen met de tijd alleen maar groter.
 
Hoe kan een massage behandeling hierbij helpen?
Denk aan de fascia als een elastische trui met een haal erin. Op de plek van de haal zit vaak een klompje van stiksels dicht op elkaar en de omliggen stiksels zijn een beetje uitgerekt. Je trui is op die plek niet meer zo elastisch. De rek is eruit. Als de fascia beschadigd is, blijft het in deze stand zitten. Doe je hier niets aan, dan wordt de plek steeds dikker en stugger.
Omdat fascia levend weefsel is, kan dit gelukkig wel herstellen. Door middel van massage kun je het weefsel ‘uitdagen’ om weer terug in een gezonde vorm te komen. Nog even terug naar de trui. Als je de stiksels eromheen rustig beweegt en een beetje oprekt kun je de haal weer een beetje in de trui laten verdwijnen.
De fascia moet in beweging gebracht worden, zodat het de opgeslagen afvalstoffen gaat afvoeren en opnieuw gehydrateerd raakt.
Hydratatie van het weefsel is belangrijk omdat op die manier de flexibiliteit terug keert.
Spieren en organen zullen weer goed kunnen functioneren en ontspanning van de fascia kan ook een positieve invloed hebben op stressbeleving en emoties.

​Conclusie: gezond fascia voor een gezond paard!

Contact

Route / werkgebied. Wij behandelen altijd op locatie vanuit Weert, Limburg in aangrenzende plaatsen: Nederweert, Stramproy & Ospel. Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Neeritter, Hunsel & Ittervoort. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook in Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Provincie Noord-Brabant vanuit Weert via de A2: Maarheeze, Budel, Soerendonk, Leende, Heeze & Valkenswaard. Tot slot via de N266 zijn wij ook werkzaam in Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop.

T 0631183474
E info@bodyreleasebykelly.nl