Heeft mijn paard last van stress? Een vraag die ik regelmatig krijg. Het antwoord hierop is; we hebben allemaal wel een last van stress. De vraag die we willen stellen is; wat voor stress ervaart mijn paard. Laten we daar eens naar kijken. Om hier een helder beeld van te kunnen vormen moeten we eerst begrijpen wat stress nu eigenlijk betekent en hoe dit relateert naar het paard en hun instinctieve gedrag.
Paarden hebben elk een eigen karakter, ze zijn klein of juist groot en sterk, gevoelig en eigenwijs. Ze zijn net als mensen, sociale wezens, hebben verschillende persoonlijkheden en rollen in hun gemeenschap, de kudde. Net zoals mensen stress ervaren vanuit hun omgeving is dit bij paarden niet anders. Stress; is dus een reactie in het lichaam op een situatie-/ prikkel die spanning veroorzaakt. We hebben twee soorten stress, negatieve of positieve stress. Dus jazeker, ook een paard kan last krijgen van stress. Dit kan zich op verschillende manieren gaan uiten.
We spreken van positieve stress wanneer het lichaam in een hogere staat van alertheid verkeerd; bv voorbereiding op een wedstrijd. De stress is van korte duur en de rusttoestand keert snel terug. We zouden dit ook de snelle-stress reactie kunnen noemen. Deze loopt via het sympathische zenuwstelsel, waarbij adrenaline en noradrenaline vrijkomt uit het bijniermerg. Dit zorgt ervoor dat het lichaam klaar is om te vechten of vluchten.
Negatieve stress is wanneer het niet in het belang is van een positieve ervaring. Iets word als negatief ervaren. Alle situaties die de basisbehoefte in ‘gevaar’ brengen. Stress wekt altijd een vlucht-of vechtreactie op. Dit zouden we ook wel de langzame-stress reactie kunnen noemen. De hypothalamus-hypofyse-bijnier as ( HPA-as ) zorgt ervoor dat de bijnieren het hormoon cortisol vrijmaken. Dit hormoon heeft een remmende werking op de stress reactie. Bij langdurige stress rakende de bijnieren uitgeput en werkt dit tevens remmend op het immuunsysteem. De darmflora raakt verstoort, maagzweren en zenuwschaden kunnen optreden. De te hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor een niet correct functionerende stofwisseling met als gevolg; spierbevangenheid, verkrampte spieren, verkeerde opslag van vetten en hoefbevangenheid.
Nu dat we beter begrijpen wat stress is, zijn er natuurlijk heel veel verschillende factoren die stress kunnen veroorzaken. Hieronder heb ik er een aantal in een lijstje gezet.
Blijf dus vooraf goed kijken naar de omgeving waar je paard in staat, continue verbetering zorgt voor een gezond en gelukkig paard! Paarden zenden voortdurend signalen uit over hun gezondheid, welzijn, voeding en gedrag. Het is de kunst deze signalen op te vangen, te begrijpen en te gebruiken. Kom je er zelf niet uit? Het is het waard om dan eens een behandeling te overwegen. Het is namelijk echter de kunde en de kunst van de behandelaar, die er voor zal zorgen dat het paard zich meer openstelt en dit dan zelf zal aangegeven en verwerken door zijn of haar lichamelijke reacties bij de behandeling. Daarnaast heeft elk paard een eigen fysieke conditie, een eigen karakter, en gevoel. Het is dan ook van het grootste belang dat de therapeut hierop in speelt.
Equine touch is een mogelijke unieke behandeling die hierbij tot zeer bijzonder mooie resultaten kan leiden.
Leg eens vrijblijvend contact via mijn contactpagina, ik zal je vragen graag beantwoorden.
Route / werkgebied. Wij behandelen altijd op locatie vanuit Weert, Limburg in aangrenzende plaatsen: Nederweert, Stramproy & Ospel. Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Neeritter, Hunsel & Ittervoort. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook in Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Provincie Noord-Brabant vanuit Weert via de A2: Maarheeze, Budel, Soerendonk, Leende, Heeze & Valkenswaard. Tot slot via de N266 zijn wij ook werkzaam in Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. T 0631183474 E info@bodyreleasebykelly.nl